У Житомирській області зареєстровано випадок африканської чуми свиней.
Відповідно до оперативної інформації Житомирської міської державної лікарні ветеринарної медицини, 08.02.2022р. надійшло повідомлення від завідуючого господарством ДУ «Житомирська виправна колонія №4» про падіж 2- х свиней, які утримуються у підсобному господарстві установи.
Головним управлінням організовано групу з виїздом на місце, проведено ретельне обстеження та вивчення обставин, фахівцями Житомирської міської державної лікарні ветеринарної медицини було відібрано проби пат.матеріалу та направлено на дослідження до Житомирської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби , звідки було отримано підтвердження виявлення ДНК вірусу африканської чуми свиней методом ПЛР – РЧ (звіт про результати дослідження патологічного матеріалу № 000167 п.м./22 від 08.02.2022).
Задля координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС 09.02.2022р. проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Житомирській міській раді, наступного дня планується засідання ДНПК при Житомирській облдержадміністрації.
В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС, ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області.
Африканська чума свиней (АЧС) - особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням, високим ступенем смертності. Гине до 100% інфікованих свиней. Африканська чума свиней не становить небезпеки для здоров’я людей. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні.
Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС) ?
Що АЧС не становить небезпеки для людей.
Що на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево - вікових груп).
Що резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).
Що основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців).
Що холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).
Що виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.
Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів:
- проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;
- не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, здійснювати утилізацію відходів у встановлених місцях;
- не купляти корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);
- не купляти свиняче м’ясо на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів;
- допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення відповідних заходів;
- негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної служби або сільським виконавчим комітетам;
- не допускати відвідування особистих господарств сторонніми особами;
- постійно вести боротьбу з гризунами;
- не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбоюрайону з інших регіонів.
ПАМ’ЯТАЙТЕ:
Виконання Вами цих рекомендацій спрямоване на попередження поширення АЧС на територію Ваших господарств та запобігання економічних збитків.
Борис Гущин, начальник Житомирського управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області