ХАРЧУЙТЕСЯ РАЦІОНАЛЬНО – ДЛЯ ЗДОРОВ’Я
29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення або День
раціонального харчування. Його започаткували у 1958 році на Першому
Всесвітньому конгресі гастроентерологів, який відбувся у Вашингтоні (США).
На порозі літо – період, коли зростають ризики появи кишкових інфекцій та
інших хвороб системи травлення.
Нагадуємо про основні принципи здорового харчування у літній період.
Цифри і факти
● Хвороби органів травлення є шостою найпоширенішою причиною смерті у
світі та щороку забирають 2,5 мільйона життів.
● В Україні ці недуги є третьою із п’яти основних причин смерті -- згідно з
Висновками з дослідження Глобального тягаря захворювань.
● Смертність від хвороб органів травлення в населення України була
зафіксована, як одна з найвищих у світі.
● У національному масштабі в 1990 році було зафіксовано 16 845 смертей,
що склало 2,7 % від загальної кількості смертей. У 2019 році цей показник
збільшився майже вдвічі — 30 239 випадків ( 4,3 % усіх смертей).
● Серед факторів ризику, які впливають на розвиток хвороб травлення –
вживання алкоголю на наркотиків, куріння, високий індекс маси тіла.
Як харчуватися влітку: 7 простих порад
1. Впорядкуйте режим харчування.
У літній період нашому організму доводиться нелегко. Тож фахівці радять
змінити звичний режим харчування, змістивши звичний час прийому їжі на
кілька годин: сніданок – 6-7 ранку, обід – 11-11:30, вечеря – 18:00. При цьому
слід передбачити щонайменше два перекуси поміж основними прийомами їжі.
2. Скоротіть калорійність раціону.
У спекотну погоду наша рухома активність спадає – відтак витрати енергії
скорочуються. Тому в літній період варто зменшити калорійність раціону – й
скоротити вживання жирної їжі. Найкраще – замінити шкідливі жири на
корисні. Оптимальна пропорція добового споживання харчів у літній період:
28% жирів (з них 2/3 – рослинні жири), 55% білків (рослинні та тваринні у
рівній пропорції), 17% вуглеводів.
3. Вводьте до раціону побільше овочів.
Овочі – це найкраща складова літнього меню. Вони здатні повністю
задовольнити потребу організму у вітамінах, мінералах та корисних речовинах.
Найбільш кориснішими влітку є кабачки, огірки, помідори, капуста й перець.
4. Вживайте побільше вітамінів.
Найкраще джерело вітамінів – це ягоди і фрукти (яких влітку дуже багато). А
найкращий час прийому -- ранок. Завдяки легкості засвоювання та великому
вмісту вітамінів виноград, апельсини, полуниця, малина, ожина, абрикоси,
сливи, персики, дині та інші фрукти є незамінними складовими літнього меню.
5. Пийте побільше води.
У літній період ми посилено втрачаємо рідину з організму. Аби її поповнити,
варто ретельно дотримуватися питного режиму. Дієтологи радять вживати не
менше 7-8 склянок води на день. А влітку це число варто збільшити ще на 2-3
склянки..
6. Обмежте вживання солі.
В спекотну пору не варто надто перевантажувати свій організм
інтенсифікацією водно-соляного обміну. Адже, чим менше солі ми їмо – тим
менше нам хочеться пити.
7. Відмовтеся від копчених продуктів.
Влітку варто до мінімуму звести споживання копченого і в’яленого м’яса.
Адже ці продукти містять дуже багато солі. Вона захищає їх від псування – але
одночасно витягує з м’яса рідину. Варто замінити копченості відвареною,
запеченою телятиною, курятиною чи індичкою.
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної
роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики
хвороб МОЗ України».