Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Надання землі в користування та власність – як це відбувається в Оліївській об’єднаній територіальній громаді

Дата: 18.04.2018 12:35
Кількість переглядів: 975

(нотатки з засідання постійної комісії з питань земельних відносин, будівництва та екології)

Фото без описуЯк усім відомо, земля з давніх давен вважалася найбільшим і найціннішим багатством будь-якої держави. Земля, як і золото та нерухомість, з плином часу лише зростає в ціні, набуває більшої вартості - вільних земельних ділянок стає все менше і менше. Саме останній фактор сповна пояснює напруженість «земельних стосунків» на території Оліївської сільської ради, особливо її приміської зони. 

І ось тут варто зауважити, що ставлення депутатського корпусу Оліївської сільської ради та відділу земельних відносин, екології та охорони навколишнього середовища до вирішення цих непростих питань, майже завжди спірних, заслуговує на пошану та увагу. І вже вкотре це яскраво засвідчило останнє засідання комісії з питань земельних відносин, будівництва та екології Оліївської сільської ради, яке провела  17 квітня поточного року голова комісії С.Т. Бекманюк за участю Оліївського сільського голови М.І. Скока.

Отже, на розгляд депутатської комісії було винесено 23 питання. І одразу після початку засідання почалася довготривала, кропітка, іноді марудна та виснажлива роботa. Ми не будемо перераховувати усі заяви, клопотання та звернення, проекти рішень по них, які представляв депутатам начальник  відділу земельних відносин С.В. Дейнека, наведемо для прикладу лише найхарактерніші з них. Скажімо, було вивчено, обговорено та протокольно оформлено  звернення двох громадян щодо припинення права користування земельними ділянками, чотири заяви громадян щодо продовження терміну дії рішень попередніх засідань сесії ради. Також комісія рекомендуватиме сесії сільської ради надати чотирьом громадянам дозвіл на розроблення детального плану території, а три заяви щодо надання дозволів на розроблення містобудівної документації з різних причин не задоволено.

Далі комісія з питань земельних відносин, будівництва та екології, погодила детальні плани території земельних ділянок ТОВ «ПРОМ ЖИТОМИР» та  ДП МОУ «Укрвійськбуд» з наступним їх затвердженням сесією.

Бурхливим обговоренням супроводжувався розгляд тринадцяти заяв щодо надання земельних ділянок. Зрештою, консенсус був досягнутий, і дев?яти чоловікам комісія рекомендуватиме сесійній залі надати дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення їм у приватну власність земельних ділянок, двом громадянам рекомендовано додати до поданих заяв викопіювання з кадастрової карти (плану) або інші графічні матеріали бажаного місця розташування земельної ділянки, а прохання трьох осіб щодо надання земельних ділянок залишено без задоволення.

7 громадянам, відповідно до висновків комісії, сесія Оліївської сільської ради може затвердити проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передати їх у приватну власність для будівництва та обслуговування жилих будинків господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства і передати їм безоплатно у приватну власність дані земельні ділянки для використання їх відповідно до цільового призначення.

Одноголосно депутати підтримали клопотання ПрАТ «Енергопостачальна компанія «Житомиробленерго» з проханням надати дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 0,0108 га для встановлення трьох трансформаторних підстанцій та чотирьох опор в селах Оліївка таТроковичі.

Також на засіданні комісії з питань земельних відносин, будівництва та екології було розглянуто дві заяви щодо надання дозволів на розроблення технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та 2 заяви щодо затвердження таких технічних документацій, звернення ПРАТ «ЖИТОМИР-АВТО» щодо надання дозволу на відведення земельної ділянки в користування на умовах оренди орієнтовною площею 0,20 га в с. Довжик, клопотання ТОВ «АГРОНАС» щодо продовження дії договору оренди, затвердження витягу з нормативної грошової оцінки та встановлення розміру орендної плати за користування земельною ділянкою та ТОВ «ЗИГЗАГ» - з проханням надати дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), у зв'язку з купівлею нерухомого майна (незавершеного будівництва), для будівництва та обслуговування будівель громадської забудови в селі Оліївка по вул. Народицькій, клопотання ОК «Житлово – будівельний кооператив «Сонячний – 17» щодо затвердження проекту землеустрою для відведення земельної ділянки та передачі в користування на умовах оренди, розгляд клопотань Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області щодо погодження надання дозволів та затвердження документації із землеустрою (дане питання, з огляду на певні закладені в ньому «підводні камені», жваво дискутувалося чи не найдовше), і так далі і тому подібне.

А ще при розгляді великої частини питань порядку денного було необхідно визачити розміри орендної плати за користування земельною ділянкою, спрогнозувати можливі фінансово-економічні наслідки прийняття чи неприйняття відповідного рішення тощо. І «земельна» комісія Оліївської сільської ради кваліфіковано справилася з усіма цими викликами.

Особливо кидалися в очі фахові дії «керманича» комісії Світлани Бекманюк. Спокійно, з певною долею гумору, проте напрочуд наполегливо Світлана Тимофіївна, наче перебуваючи «над сутичкою», «розрулювала», здавалося б, «патові» ситуації і доводила їх до логічного завершення. І, зазвичай, на користь усієї громади...

Звичайно, зрідка на засіданнях цієї комісії іноді буває вкрай важко навіть  після тривалого обміну думками дійти згоди. Тому в таких випадках депутати просять висловити свою авторитетну думку Михайла Ілліча Скока. Кажуть: «Давайте ще батька послухаємо...». І, знаєте, щоразу й дослухалися до його зважених, поміркованих пропозицій...

 

Валерій Терновий.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь