Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як створити спроможну шкільну мережу?

Дата: 08.11.2018 15:59
Кількість переглядів: 615

    6 листопада поточного року начальник гуманітарного відділу Фото без описуОліївської сільської ради Л.М. Хоцька взяла участь в унікальному практичному семінарі-тренінгу «Моделювання спроможної шкільної мережі в громаді» у формі гри, який пройшов у Брусилові у рамках шведсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні”.

    Децентралізація дала спроможним громадам значні управлінські повноваження в різних сферах. Відповідають громади і за шкільну освіту на своїй території. Це питання дуже чутливе, бо стосується інтересів більшості мешканців: учнів, батьків, вчителів тощо. До 60% видатків з місцевих бюджетів йде на освіту. І тому метою семінару-тренінгу було надання допомоги громадам у вирішенні окремих питань саме розвитку освіти. Зокрема, увага акцентувалася на наступному:

  • Як створити ефективну шкільну мережу в громаді?
  • Як підвищити якість освіти шкіл в ОТГ і впроваджувати підходи Нової Української Школи?
  • Як  забезпечити доступ до якісної освіти учнів периферійних сіл громади?
  • Як зменшити ризики конфліктів в громадах і зберегти злагоду під час оптимізації шкільної мережі?

    Проект «Підтримка децентралізації в Україні» впроваджує компанія SKL International, підвідомча організація Шведської асоціації місцевих влад і регіонів (SALAR).

    Такі тренінги SKL International проводить у співпраці з Асоціацією ОТГ та з громадами, де відбуваються тренінги. Вже проведено 6 таких тренінгів у Херсонській, Черкаській, Вінницькій, Волинській, Чернігівській та Житомирській області. Гру планується провести у кожній області України.

    Під час гри учасники проходять усі ключові етапи, пов’язані з алгоритмом оптимізації та моделювання спроможної шкільної мережі. Програма семінару-тренінгу передбачає повну послідовність кроків процесу оптимізації і прогнозування моделі спроможної шкільної мережі, пройшовши по якому, можна досягти підвищення якісних послуг і ефективності у використанні бюджетних коштів виділених на цей напрям.

    На семінарі наголошувалося, що новостворені громади беруть у своє підпорядкування шкільну мережу, якою раніше займалася районна влада. В багатьох випадках, ці мережі не відповідають актуальним потребам громад і не дають змоги ефективно виконувати завдання у сфері освіти. У підпорядкування багатьох громад перейшли малокомплектні школи, в яких неможливо сформувати клас, у зв’язку з чим навчання проводять за індивідуальною формою. Однак, індивідуальне навчання не забезпечує високої якості. Водночас, наявність малокомплектних старших класів у школах ІІІ ст. не дає змогу запроваджувати профільні програми. Тому необхідно працювати над оптимізацією освітянських закладів. Водночас на тренінгу зазначалося, що оптимізація шкільної мережи є технічно складним і політично чутливим процесом. Тому він має бути повністю відкритим для широкого загалу і проводитися під потужним лідерством команди місцевої влади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь