Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як уберегтися від небезпечних змій і не дати їм себе покусати

Дата: 16.08.2019 08:36
Кількість переглядів: 968

     Фото без описуУ густій зеленій рослинності можуть причаїтися отруйні змії. Найрозповсюдженіший вид змій у Житомирській області, потенційно небезпечний для людини, – це гадюка звичайна. Її довжина в

середньому становить 30-50 см. Живе гадюка на добре прогрітому узліссі, лісових галявинах, лісосмугах, порослих чагарником ярах і балках, степових схилах з чагарниками тощо.

     Аби вберегтися від укусів змій, насамперед людині треба мати одяг і взуття, які можуть захистити від зубів. Це високі черевики з грубими шерстяними шкарпетками та щільні широкі штани, заправлені у взуття. Не можна ходити лісом у відкритому взутті чи босоніж.

     На пікніку необхідно ретельно оглянути обране місце, взяти палицю та обережно обстукати ті предмети, на які хтось хоче сісти. У більшості випадків отруйна змія, котра там може знаходитись, дасть людині дорогу, зникнувши з її поля зору.

     У лісі, збираючи гриби і ягоди, варто довгою палицею перевіряти зарості на наявність плазунів. 

     Не слід влаштовувати ночівлю поблизу трухлявих пеньків, дерев з дуплами, біля входу в нору або печеру, поряд із купами сміття. У теплі літні ночі гадюки активні й можуть приповзти до вогню. Уночі необхідно освітлювати дорогу ліхтариком. Слід щільно закривати вхід у намет.

     Якщо змія все ж вкусила людину, треба постаратися якомога швидше відсмоктати з рани отруту, постійно її випльовуючи. Не можна цього робити тим, у кого є поранення губ або порожнини рота. Необхідно обмежити рухомість потерпілого. Якщо змія вкусила в ногу, треба прибинтувати її до другої ноги та, підклавши що-небудь під кінцівки, злегка підняти їх. При укусі в руку необхідно зафіксувати її в зігнутому положенні. Щоб прискорити виведення отрути, варто давати потерпілому пити більше чаю і лужної мінеральної води.

     Найбільш ефективний засіб проти зміїної отрути – полівалентна протизміїна сироватка, введена не пізніше ніж через 30 хвилин після укусу. Але вводити її повинен тільки медичний працівник. Тому потерпілого необхідно якомога швидше доставити в найближчий медичний заклад.

     При укусах змій категорично заборонено:

     1) накладати джгут на кінцівку вище місця укусу (джгут не завадить розповсюдженню отрути, однак призведе до порушення кровопостачання й омертвіння тканин);

     2) припікати місце укусу вогнем, хімічними речовинами, обмивати його алкоголем;

     3) розрізати рану на місці укусу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь