Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Послаблення карантину: Як Україна житиме після 11 травня

Дата: 07.05.2020 16:07
Кількість переглядів: 771

З наступного тижня українці зможуть на крок наблизитися до свого звичайного "докарантинного" життя

"Україна вчасно увійшла в карантин і вчасно з нього вийде", - так кажуть в уряді протягом майже двох місяців карантину. 

Правда, кількість хворих все ж росте, залишаючись на майже незмінному рівні, а обмеження карантину вже готові послабити. Розповідаємо, які торгові точки та об’єкти міської інфраструктури дозволено відкривати і до чого це може призвести.

Що дозволили відкрити на карантині

Головний аргумент перед послабленням карантинних заходів у тому, що ситуація з захворюваністю є стабільною. У зв’язку з цим будуть відкриті:

  • парки, сквери, зони відпочинку;
  • салони краси, перукарні;
  • заклади громадського харчування навиніс;
  • тимчасові споруди (кіоски);
  • літні майданчики кафе і ресторанів просто неба у закладах, зареєстрованих як оператори потужності;
  • об’єкти оптової і роздрібної торгівлі непродовольчими товарами загальною площею до 300 квадратних метрів. Сюди не увійде робота зон розваг та харчування, дитячих зон та робота великих торгових та торгово-розважальних центрів; 
  • заклади культури та побутового обслуговування населення: музеї, бібліотеки, ательє;
  • стоматології, аудиторські, адвокатські, нотаріальні компанії, сервіси побутової техніки;
  • автокінотеатри.

Усі перераховані заклади можуть працювати за умови перебування у них не більше одного працівника та одного відвідувача на 10 квадратних метрів площі у захисних масках. Приміщення мають проходити обов’язкову санітарну обробку двічі на день.

Також дозволять тренування спортсменів національних збірних команд, індивідуальні тренування (біг, хода, їзда на велосипеді, рух на активних візках спортсменів з інвалідністю).

Тим часом у Міністерстві охорони здоров'я розробили правила відвідування парків, скверів, перукарень та магазинів, аби унормувати всі нюанси, що можуть викликати питання як у відвідувачів, так і у власників та працівників.

Отож, у перукарнях та салонах краси має відбуватися обов'язковий температурний скринінг працівників перед початком роботи. Приймати клієнтів дозволили лише за попереднім записом, а за умов черги люди мають знаходитися ззовні приміщення. Як перукарі, так і відвідувачі мають перебувати у масках.

На входах до парків та скверів адміністрація має розвісити правила відвідування. На територіях відпочинку має бути забезпечено функціонал туалетів, наявність рідкого мила, антисептиків у них та їх прибирання і дезінфекцію.

При цьому у парках поки не дозволять роботу атракціонів і проведення розважальних заходів, а відвідувачам можна заходити лише у масках та групами не більше трьох осіб. До того ж дозволяється використовувати рекреаційні зони для індивідуальних пробіжок і занять спортом при дотриманні соціальної дистанції.

Українські кафе та ресторани зможуть працювати за таких умов:

  • Працівникам необхідно міряти температуру перед роботою, вони мають користуватися масками та рукавичками (роботодавець повинен забезпечити п'ятиденний запас засобів);
  • Щодня перед відкриттям закладу та кожні дві години приміщення необхідно мити та дезінфікувати;
  • На вході до закладу має розміщуватися антисептик;
  • Обслуговування дозволено лише навиніс за попередніми замовленнями та на літніх майданчиках на вулиці. Тоді дистанція між столиками має бути не меншою за 1,5 м, і за кожним з них може сидіти не більше двох осіб;
  • Меню закладу має бути зафіксовано поряд з місцем видачі замовлень;
  • Замовлення дозволено видавати в одноразовому закритому посуді;
  • Місце проведення розрахунку повинно бути обладнане пристроями для безконтактної оплати, поличкою для передання замовлення без контакту з клієнтом.

Як працюватимуть ринки

29 квітня Кабінет міністрів затвердив критерії відкриття ринків під час карантину. Урядовці заявили, що на кожному з 872-х ринків інспектори Держспоживслужби контролюватимуть дотримання санітарних норм.

У Києві, за словами мера Віталія Кличка, Державна споживча служба уже перевірила 37 ринків на відповідність карантинним вимогам. За результатами перевірки було вирішено відкрити п’ять: Деміївський ринок, "Маяк", Базар на Лісовій, Володимирський та Печерський ринки. Станом на 6 травня фактично уже працюють перші три.

На ринках, як і всюди, діятиме масковий режим працівників та відвідувачів, дистанційна термометрія на вході, дистанцію у 3 метри між торговими місцями та 1,5 метри – між відвідувачами та дезінфекція контактних поверхонь кожні три години.

Коли відновлять роботу громадського транспорту

З огляду на слова головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, не варто очікувати на швидке відновлення роботи громадського транспорту. У будь-якому випадку початок роботи автобусів та тролейбусів буде дозволений не у травні і не у рамках першого етапу пом’якшення карантинних заходів.

"Я стоятиму на своєму, я не дозволю відновити одразу громадський транспорт. Оскільки щойно буде відновлено громадський транспорт, у нас на карантині як такому буде поставлено хрест", - заявив Віктор Ляшко.

*************

Де-юре обмеження все ж залишаться, а от де-факто, на жаль, ні. Аби у цьому впевнитися, достатньо визирнути у вікно прямо зараз – прогулянки великими групами без масок, відпочинок у парках та на стадіонах, що створює неабияке скупчення людей. І якщо раніш поліція патрулювала вулиці та штрафувала, змушуючи людей дотримуватися обмежень, то тепер жодних зауважень з боку правоохоронців.

Тож про які групи не більше двох людей може йтися? Настане 11 травня, і ніхто не зважатиме на обмеження від уряду та на скрупульозно прописані правила поведінки. Купуватимуть каву без рукавичок, обмінюватимуться рукостисканнями, гулятимуть з дітьми без масок, підуть на пікніки до парків.

Настає гарна погода, теплішає, і маска видається непотрібним обтяжливим рудиментом, здається, що все минулося, а вірус загубився десь далеко і точно не дістанеться українців. Проте це відчуття оманливе. І за нехтуванням безпекою може слідувати ще більший, ніж маємо зараз, спалах.

Фото без опису

За інформацією ТК ZIK.

Читайте також:

Рекомендації для офісних приміщень

Рекомендації для закладів громадського харчування


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь