Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

22 червня — День скорботи і вшанування пам'яті жертв Другої світової війни

Дата: 22.06.2020 10:42
Кількість переглядів: 3668

   Щорічно 22 червня в Україні приспускають державний прапор, адже цього дня, 79 років тому, розпочалась німецько-радянська війна, яка забрала кожного п’ятого українця.

   Не дивлячись на таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) і тісне військово-економічне співробітництво між Німеччиною та СРСР, нацистська Німеччина напала на радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Вранці 22 червня 1941 року відбулося бомбардування Києва.

Україна - одна з країн світу, яка зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, у Другій світовій війні українці понесли людські втрати більші, ніж Велика Британія, Канада, США і Франція разом взяті.

   Історія розповідає, що 22 червня 1941 року, випускники навчальних закладів пізно поверталися додому після святкування випускного. Вдома вже ніхто не спав: по радіо оголосили, що о 4 годині ранку Німеччина напала на Радянський Союз.

   Початок війни став початком дорослого життя для випускників того часу. Вчорашні учні та студенти стали на захист Батьківщини.

   Випускник теплотехнічного факультету - Зорін Володимир Миколайович пригадує той далекий день початку Великої Вітчизняної війни:

    «Ранок 22 червня був неспокійним: над Києвом кружляли літаки, десь били зенітки. Спочатку думали, що це маневри чи військові навчання. Потім я почув повідомлення по радіо німецькою мовою… Стало зрозуміло, що почалася війна. Через два тижні я одягнув шинель і пішов на фронт. Відходив з Києва разом з іншими випускниками. Тоді ми дали собі клятву, що обов’язково повернемось назад…»

   Демченко Михайло Степанович був студентом механічного факультету. У 1942 році отримав диплом у Ташкенті, куди був евакуйований КПІ на час війни.

   «Наша група в червні 1941 року проходила переддипломну практику на верстатобудівному заводі в Харкові. 22 червня о 12.00 по радіо ми почули екстрене повідомлення про початок війни. Відправили телеграму до Києва, бо не знали, що робити далі, але відповіді не дочекалися. Я поїхав до столиці через кілька тижнів. Враження від побаченого було дуже гнітючим: місто не прибиралося, вітер носив по вулицях пилюку й сміття, а навколо страшна тиша. Після отримання диплома я був направлений до бронетанкових військ, де працював, так би мовити, в тилу роти заступником командира з технічної частини».

   Це лише маленька частинка тих історій, які можна почути від ветеранів. Скільки ще страждань чекало попереду людей, скільки таких студентів не повернулися зі смертельної пастки, - цифри людських жертв до цього часу залишаються невідомими.

   Вшановувати пам’ять полеглих у Другій світовій – обов’язок кожного з нас, адже якби не відвага простих людей того часу, хто знає, що було б з нами зараз.

   День пам’яті засновано указом Президента України № 1245/2000 від 17 листопада 2000 року. Окрім того, Верховна Рада запровадила всеукраїнську хвилину мовчання у цей день.

Фото без описуКартина В. Папко «Даже не снилось. 22 июня 1941».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь