Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Підліток та субкультура

Дата: 17.07.2020 11:08
Кількість переглядів: 673

Фото без описуПідлітковий період зараз помолодшав. Дослідники кажуть про те, що він починається приблизно в 10-12 років і може тривати аж до 16-17. В цьому віці провідною діяльністю для підлітка стає не навчання, а спілкування з однолітками. Психологи говорять про те, що головною спільнотою та групою для розвитку та самовираження стає група однолітків. 

Дуже сильною є потреба в сепарації та відокремленні від батьків, в запереченні їх авторитету, в опозиційності. Саме такі протестні реакції є дуже важливим і необхідним етапом розвитку і становлення особистості підлітка. Адже без такого психологічного заперечення батьків буде ускладнене подальше самовизначення, ідентифікація, взаємодія із старшими людьми та входження в «дорослий» світ. 

Такі потреби та психологічні особливості роблять можливим входження підлітка до різноманітних субкультур та молодіжних об`єднань. Бо саме там підліток вчиться самовиражатися, спілкуватися, приміряти на себе ролі дорослих людей та дорослої поведінки, отримує підтримку та схвалення, спілкується з людьми протилежної статі та встановлює з ними стосунки, вчиться досягати поставленої мети. Тобто підліток в межах своєї групи вчиться дуже важливим речам і здобуває важливі навички. 

Інша річ, що часто такі субкультурні угрупування є радикальними, схиляють до агресивної поведінки стосовно себе чи стосовно інших людей. Тут є небезпека, що підліток настільки перейматиметься правилами та цінностями групи, що забуде про свої потреби та інтереси, «загубиться», злившись з усією групою. Профілактикою проти такого поглинання підлітка може бути підтримка його в сім`ї батьками, спілкування «на рівних», визнання самостійності та автономності підлітка, довірливе, інтимне спілкування з ним, відсутність тиску та докорів, стимулювання його цілеспрямованості, успішності, почуття власної значущості. Знайти баланс між контролем та наданням свободи – мабуть, найбільш складне завдання для батьків підлітка. 

Інформація надана Комунальним закладом "Центр надання соціальних послуг Оліївської сільської ради". 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь