Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРАВИЛЬНИЙ ВИХІД З ПОСТУ: 7 КОРИСНИХ ПОРАД

Дата: 17.04.2023 12:42
Кількість переглядів: 102

Фото без опису

16 квітня – Воскресіння Христове. Великодньому святу передував 40-
денний суворий піст – період значних харчових обмежень, які накладає
Церква на вірян. З настанням Великодня ці обмеження знімаються. Але
разом з радістю святкової трапези на тих, хто дотримувався посту, може
чатувати й небезпека погіршення стану здоров’я – через різкий перехід від
пісної жом ясної їжі. Як уникнути цих проблем? Варто дотримуватися
декількох простих порад.
1. Під час виходу з посту важливо збільшувати кількість їжі у раціоні
поступово. Вводити в раціон білкові продукти (які абсолютно
обмежувалися під час посту) варто в останню чергу. Заповнити дефіцит
білку допоможуть соя та гречана крупа. Поступово можна вводити
яйця та куряче м'ясо. Коли організм адаптується до простіших
продуктів -- можна додавати до меню невелику кількість свинини та
яловичини, а також субпродукти.
2. Важливо дотримуватися дозованості прийому їжі. Категорично
заборонено відразу після посту повертатися до звичної калорійної їжі,
якою був багатий раціон до цього. Сорокаденний піст -- це свого роду
стрес для організму. За цей період організм встигає перебудуватися на
нову їжу і відрегулювати систему травлення. Щоб повернутися до
звичного раціону (як правило, це більш жирна їжа, збагачена білком)
органам шлунково-кишкового тракту потрібен певний час.
3. Приблизне меню в перші два тижні після посту має містити такі
продукти: крупи, невелика кількість нежирного відвареного м'яса
(курки), молочні продукти з низьким відсотком жирності (йогурт,
молоко, невелика кількість вершкового масла), варені яйця, картопля та
овочі.
4. У перший період після посту слід обмежити вживання цукру,
солодощів та борошняних виробів. Такі продукти можуть порушити

обмін вуглеводів. У деяких випадках це може спровокувати навіть
розвиток цукрового діабету. Вводити солодощі в раціон слід впродовж
10-12 днів -- додаючи продукти поступово, починаючи з малих порцій.
5. Важливо пам'ятати, що алкогольні напої одразу після посту вживати
не варто. Навіть невелика порція алкоголю в перші дні здатна
викликати не тільки швидке сп'яніння, а й спровокувати сильну
інтоксикацію організму.
6. Один із найнебезпечніших наслідків для тих, хто неправильно
розговівся - інвагінація кишківника (або, простіше кажучи - заворот
кишок). Особливо обережним у цей період слід бути літнім людям,
якщо вони дотримувалися посту. У жодному разі їм не варто одразу
після харчового утримання переходити на жирні м'ясні страви:
ковбасу, сардельки, сало. Такі продукти мають бути під суворою
забороною щонайменше ще кілька днів. Грамотний вихід із посту -
важливий процес, яким не слід нехтувати.
7. Якщо з'явилися неприємні відчуття (метеоризм, біль у животі, кольки,
відходження газів із різким неприємним запахом і бурчання в животі) -
слід негайно проконсультуватися з лікарем та перейти на більш легке і
правильне харчування.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної
роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та
профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт