Чим корисний шоколад?
11 липня відзначається Всесвітній день шоколаду. Цей вид солодощів
не лише є улюбленим для мільйонів людей, а й має чимало корисних
властивостей для роботи різних органів. Чим корисний шоколад? МИ
підібрали найцікавіші факти про це.
• Чорний шоколад містить 50-90% какао-порошку, какао-масло та цукор,
молочний – приблизно 10-50% какао-порошку, какао-масло, молоко в певній
формі та цукор. Попри те, що чорний шоколад не повинен містити молока, в
процесі перероблення можуть бути сліди молока від перехресного
забруднення. До шоколаду нижчої якості можуть також додавати жири,
рослинні олії, штучні барвники або ароматизатори. Білий шоколад не містить
какао-порошку, та виготовляється просто з какао-масла, цукру та молока.
• Какао (що є у складі шоколаду) багате на рослинні хімікати, які
називаються флавонолами. Вони допомагають захистити серце. Чорний
шоколад містить у 2-3 рази більше багатого флавонолом какао-порошку, ніж
молочний шоколад. Показано, що флавоноли підтримують вироблення
оксиду азоту у внутрішній клітинній оболонці судин (ендолетія), який
допомагає розслабити судини та покращити кровотік, знижуючи тим самим
артеріальний тиск.
• Вживання шоколаду може збільшувати кількість ендогенних амінів,
зокрема, фенілаланіну – нейромодулятора, який бере участь у регуляції
настрою людини і відповідно у патогенезі депресії. Також споживання
шоколаду супроводжується приємними відчуттями, які позитивно впливають
на нейротрансміттерні системи – дофамін, серотонін та ендорфіни.
• Жінкам, які годують грудьми, можна їсти шоколад. Грудне молоко
виробляється не у шлунку, а в молочній залозі. Це відбувається завдяки
пролактину, окситоцину, крові та лімфі. Тому якщо ви мама, що годує,
сміливо порадуйте себе шоколадом.
• Чорний шоколад має високу калорійність (150-170 калорій приблизно у 28
г) і може сприяти збільшенню ваги, якщо його вживати в надлишку. Він
також містить помірну кількість насичених жирів, які можуть негативно
впливати на рівень ліпідів у крові, хоча його серцево-захисні ефекти від
флавонолів перевищують ризик.
• Щоб шоколад дійсно приносив користь та підіймав настрій, його слід
вживати в помірній кількості. Купуючи шоколад, обов'язково звертайте увагу
на склад: надавайте перевагу шоколаду з вмістом какао 70% і більше у якому
відсутні “зайві” інгредієнти: жири, олії, цукор тощо.
• Какао та шоколад мають антиоксидантну дію. Вони містять
поліфенольні сполуки, що вловлюють та гасять вільні радикали, та
пригнічують ферменти, залучені в пероксидацію. Простіше кажучи, ці
речовини не дають нашим молекулам псуватися від бомбардування
дуже реактивними сполуками.
• Какао, багате на флаваноли, покращує кровопостачання мозку, чим
може бути корисним пацієнтам із деменцією, хворобою Альцгеймера
та тим, хто переніс інсульт. Шоколад чи какао корисні для збереження
розумових здібностей і нормальної роботи серця в здорових людей, що
мало сплять.
• У какао також багато мікроелементів: магній, мідь, калій та залізо.
Всі вони потрібні для нормальної роботи серцево-судинної і нервової
систем.
• Шоколад допомагає у фотозахисті нашої шкіри. Сполуки шоколаду
беруть участь у фотозахисті шкіри зсередини. Регулярне споживання
чорного шоколаду чи какао зменшує прояви еритеми (почервоніння),
запалення і вільнорадикальних процесів, а також покращує
кровопостачання шкіри і утворення колагену. Але це все одно не
означає, що можна весь день лежати на пляжі і їсти шоколадки.
• Найнебезпечнішою формою жирових відкладень є внутрішній, або
вісцеральний жир. Какао і чорний шоколад сприяють розпаду
вісцерального жиру і запобігають його утворенню, впливаючи на
активність низки генів чи сигнальних шляхів в жирових клітинах.
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної
роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та
профілактики хвороб МОЗ України».