Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ?

Дата: 25.08.2023 15:09
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

 

 

Гострі кишкові інфекції – інфекційні хвороби,  збудниками яких є  віруси і
бактерії, які вражають сливу оболонку кишківника, рідше шлунуку.
Найчастіше на кишкові інфекції хворіють діти та люди, котрі мають
обмежений доступ до засобів особистої гігієни  та якісної  питної води, у
яких відсутнє холодильне обладнання  або ж вони  недостатньо дбають про
власну гігієну. 

Що спричиняє  гострі кишкові інфекції?
Гострі кишкові інфекції  спричиняють  норо-, ентеро-, адено- та ротавіруси,
кишкова паличка, сальмонели, токсини золотистого стафілокока чи
синьогнійної палички, деякі види найпростіших. Найчастіше збудники
кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо,
яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Як відбувається зараження?
Збудники   передаються від хворої людини або носія інфекційної хвороби,
зараження відбувається через вживання інфікованої їжі та води, також  під
час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.

Які симптоми гострих кишкових інфекцій?
Найчастіше це нудота,  блювота, діарея, біль у животі, здуття, слабкість і
запаморочення, можливий підйом температури, в першу чергу це стосується
сальмонельозу і шигельозу.  
Люди старшого віку та діти раннього і дошкільного віку знаходяться у групі
ризику ГКІ. Для прикладу в  дітей швидко розвивається дегідратація і  їм
обов’язково потрібна негайна допомога лікаря.

Що робити? 

Негайно зверніться  до лікаря якщо:
 наявні ознаки зневоднення, зокрема незначне сечовипускання, сухість
у роті та горлі, спрага;
 часті водянисті випорожнення понад 3 рази на добу;
  випорожнення з домішками крові та/або гною;
 висока температура, яка супроводжується діареєю і блювотою;
 болі в животі.
Не рекомендуємо займатись самолікуванням! Навіть при наявності
незначних ознак занедужання, необхідно звертатися  до лікаря!  

Як запобігти кишковим інфекціям?
 мийте руки з милом щоразу після відвідування туалету, перед
прийомом їжі, коли повертаєтесь додому тощо;
 не слід купувати харчові продукти в стихійних місцях торгівлі, у
випадкових осіб;
 для пиття і приготування їжі використовуйте  питну бутильовану воду
або воду з централізованих джерел водопостачання;
 уважно ставитись до вибору продуктів харчування в магазинах, завжди
слідкуйте за терміном придатності продуктів харчування;
 не споживайте продукти при підозрі щодо неналежної їх якості;
 зберігайте харчові продукти у спосіб визначений на упаковці  та при
рекомендованому температурному режимі;
 регулярно мийте ручки дверей у вбиральнях та інших кімнатах;
 в холодильнику потрібно відокремлювати сиру їжу від готової;
 ретельно піддавайте відповідній температурній оборобці продукти
харчування, особливо м’ясо, яйця і морепродукти.

За матеріалами Міністерства охорони здоров’я -- Відділ комунікації,
організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ

 

 

«Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб 
МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт