Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

СПОЖИВАННЯ ГРИБІВ: 10 ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ

Дата: 25.09.2023 11:26
Кількість переглядів: 133

Фото без опису

 

 

Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців
багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2000видів
шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби
використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість
азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни
(В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що
входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-
кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Отруйні гриби містять небезпеку для здоров’я та життя. Щороку в нашій
країні жертвами «тихого полювання» стають десятки людей. У нинішньому
році на Житомирщині зафіксовано один смертельний випадок від отруєння
грибами – померла 57-річна жінка з Овруцької громади.

Як не отруїтися грибами: 10 простих правил безпеки
1. Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки,
ніжки.
2. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу
викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
3. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з
отруйними.
4. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених
територій: гриби вбирають в себе отруйні речовини, зокрема важкі метали.
5. Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддає
воду і збільшує концентрацію токсинів.
6. Не куштуйте сирі гриби.

7. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
8. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
9. У випадку отруєння, у жодному разі не займайтеся самолікуванням – це
небезпечно для життя!
10. Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми,
та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12
років.

Якщо все ж отруїлися грибами, правила першої допомоги наступні:
 терміново телефонуйте до швидкої - 103;
 прийміть сорбент;
 промийте шлунок водою;
 дотримуйтеся постільного режиму;
 пийте багато води та прохолодного чаю.

Не експериментуйте з видами грибів, які вам здаються абсолютно їстівними,
бо це можуть бути навіть досить небезпечні умовно їстівні гриби!

 

 

Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
ДУ «Житомирський обласний центр к
контролю та профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт