Оліївська громада
Житомирська область, Житомирський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози: що слід знати донорам крові

Дата: 20.10.2023 13:34
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

 

 

20 жовтня — Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози. ДонорUA розповідає, що з цієї теми варто знати донорам крові.

 

Щороку понад 10 000 пацієнткам в Україні діагностують рак молочної залози

 

Так, у 2020 році було зареєстровано 12 824 випадків цієї хвороби — без урахування даних з окупованих територій. При цьому в тому ж році 4 960 жінок померли від раку молочних залоз.

 

На рак грудей можуть хворіти не лише жінки

 

У чоловіків є грудні залози — рудиментарний орган, подібний за будовою до жіночих молочних залоз. Станом на 2020 рік в Україні рак грудних залоз було зареєстровано у 88 чоловіків, а 38 чоловіків померли від цієї недуги.

 

Будь-яка людина з раком грудей — потенційний реципієнт для переливання крові

 

При онкологічних захворюваннях суттєво знижуються показники гемоглобіну та тромбоцитів. Це стосується будь-якого раку, а не лише захворювань крові. Окрім того, хіміотерапія є додатковим фактором, що негативно впливає на ці показники. Лікування онкозахворювань може потребувати до 50 процедур переливання крові, інколи й більше.

 

Донорство крові може допомогти вчасно виявити рак

 

Перед кожною донацією робиться загальний аналіз крові, а зниження рівня гемоглобіну та тромбоцитів може бути одним із перших симптомів онкозахворювання. Не завжди цей показник свідчить про рак, але він є приводом для обстеження, і в разі виявлення хвороби на ранній стадії її лікування буде швидшим та успішнішим. Регулярно здаючи кров, ви не лише допомагаєте іншим врятувати здоров’я, а і дбаєте про власне.

 

Як знайти донора крові?

 

Якщо вам або вашій близькій людині діагностували рак молочної залози, чи іншу хворобу, лікування якої потребує переливання крові, зверніться до координаційного центру ДонорUA. Ми допоможемо швидко знайти донорів, готових безоплатно здати кров для конкретного пацієнта.

 

Якщо ж ви — донор, в особистому кабінеті на сайті ви можете обрати реципієнта у своєму місті, для якого хочете здати кров адресно.

 

Чому кров слід здавати «просто так»?

 

Будь-хто може опинитися у ситуації, коли потрібне переливання крові. Що швидше пацієнт або пацієнтка отримає допомогу, то вищі шанси на одужання. Якщо ми сформуємо сталий запас крові, ніхто не муситиме шукати донорів, втрачаючи дорогоцінний час.

 

Для цього в Україні щороку кров має здавати принаймні мільйон людей. На сьогодні кількість регулярних донорів становить близько 30% від потрібного показника. Ви можете змінити це — реєструйтеся на ДонорUA та рятуйте життя разом із нами.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Звідки Ви отримуєте інформацію про події в громаді?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь